mandag den 10. oktober 2011

Nøddelagkage med æbler

Jeg havde lovet æblekage hver søndag, og til Karstens fødselsdag skal vi have lagkage. Opgaven var altså: Lagkage med æbler. Med diverse inspiration fik jeg komponeret denneher. Ni personer spiste det meste.

Kagebunde:
250 g smør
250 g sukker
4 æg
200 g hasselnødder
2 tsk. pulverkaffe
150 g mel
1 tsk bagepulver

Fyld:
1 kg æbler fra haven
125 g abrikosmarmelade
2 små øko-citroner

Pynt:
150 g mørk chokolade (70%)
25 g smør
100 g hasselnødder
1/4 l piskefløde

Kagebunde:
Til en rørt kagedej skal alle ingredienserne have stuetemperatur. Smør og sukker røres til det er helt hvidt og ensartet. Æggene røres i ét ad gangen. Hvis man bruger maskine, skal man ikke røre for længe - hvis man bruger håndkraft behøver man ikke være så forsigtig, man bliver træt i armen inden det bliver for meget. 150 g nødder males i foodprocessoren, resten hakkes groft. Alle de tørre ting vendes i dejen, og den bredes ud i en stor smurt springform. Bages ca. 40 minutter ved 160 grader, nederst i ovnen. Køles af.

Fyld:
Æblerne skrælles, og skæres i både. Koges med citronsaft og -skal samt abrikosmarmelade til de er møre. Køles af. Smag evt. til med lidt sukker, hvis æblerne er meget sure.

Bunden flækkes i 3 - det er nemmest med en stor brødkniv, skær forsigtigt hele vejen rundt i kanten og derefter ind gennem midten af kagen. Lægges sammen med æblefyld.

Pynt:
Hasselnødderne ristes i ovnen ved 200 grader ca. 10 minutter, og løse skaller gnides af. Afkøles helt.
Smelt chokolade og smør og køl ned til ca. 30 grader. Smør det over kagen og pynt med hasselnødder. Piskefløden piskes til flødeskum, som sprøjtes på kanten af kagen.

2 kommentarer:

Bodil sagde ...

Hold da op søster, jeg skal vist se at komme til Søborg en søndag!

Bente Villumsen sagde ...

Tak søster :-) Jeg kom forresten også til at dryppe noget portvin på bundene. Ikke særlig børnevenligt, men det smager godt når man er voksen.